Золоті рибки досить ненажерливі особини, і тим, хто вперше заводить їх у своєму акваріумі складно дотримуватися правильного раціону харчування цих риб. Але варто запам'ятати головне правило: чим голодніше золоті рибки, тим вони здоровіші. Тому корм їм слід давати один-два рази на день дрібними порціями. Якщо Ви збираєтеся годувати рибок два рази в день, то порція зменшується вдвічі. Якщо цих правил не дотримуватися, то золоті рибки будуть страждати різними захворюваннями, в тому числі шлунково-кишкового тракту.
Золоті рибки НЕ перебірливі в їжі. Але їх раціон повинен бути різноманітним і збалансованим. Золотим рибкам можна давати як живий, так і заморожений корм. Останній в цьому плані безпечніше, так як в ньому не зберігаються збудники різних небезпечних хвороб. У раціоні рибок повинна бути рослинна їжа, а також спеціальні корми для рибок, які можна купити в спеціалізованих зоомагазинах (від виробників Sera, Tetra і т.д.).
Сухий корм золоті рибки повинні отримувати тільки попередньо замочений в акваріумний воді. В іншому випадку частинки корму можуть спровокувати розлад травлення у рибок.
Заморожений корм слід давати рибкам тільки після розморожування, коли їжа буде мати кімнатну температуру. Заморожену артемію слід давати рибкам після вимочування у воді, щоб знизити концентрацію солі в ній.
Золоті рибки дуже люблять зелену їжу, таку як салат, кріп, огірки, кропиву, капусту і т.д. Всі ці види продуктів для початку необхідно обшпарити окропом, дрібно нарізати і тільки потім годувати ними рибок. Якщо хочете урізноманітнити раціон золотих рибок, то їх можна побалувати апельсином або ківі. Золоті рибки з задоволенням поїдають деякі акваріумні рослини, наприклад, ряску, Річчі, кушир.
Роголистник корисний ще тим, що швидко росте у воді, поглинаючи з води азот, а значить, зменшує концентрацію нітратів. Якщо Ви збираєтеся у відрядження або тривалу поїздку, то щоб бути спокійними за золотих рибок можна просто залишити в акваріумі кушир - його рибкам буде достатньо.
Прекрасної добавкою до раціону золотих рибок є різні каші. Єдине зауваження - крупа після варіння повинна бути розсипчастою!